Talopaketti on helppo tapa rakentaa ainutlaatuinen koti. Ennen talohankkeen aloittamista on kuitenkin syytä ottaa huomioon rakentajan eri vastuut. Lue tästä viisi olennaista seikkaa!
Talopaketti on helppo tapa saada juuri sellainen koti, joka sopii sinun ja perheesi tarpeisiin. Rakentamista suunniteltaessa on kuitenkin hyvä pitää mielessä, mitä kaikkia vastuita rakentajalle kuuluu hankkeen aikana. Etukäteen varautumalla on mahdollista säästää niin aikaa, rahaa kuin hermojakin.
Jetta-Talon talopaketti on vaivaton valinta, olit sitten omatoimirakentaja tai tilaat uuden kodin mahdollisimman valmiina toimituksena. Toimitussisältömme on poikkeuksellisen laaja, ja siihen kuuluvat muun muassa rahdit rakennuspaikalle, sähkö- ja LVI-suunnittelu sekä sälekaihtimet ja pieneläinverkot.
Rakennushankkeessa on kuitenkin vaiheita, joista huolehtiminen on aina enemmän tai vähemmän rakentajan omalla vastuulla. Kerromme tässä, mitkä viisi seikkaa on syytä ottaa huomioon talopakettia valittaessa ja uutta kotia suunniteltaessa, ja miten rakentamisen eri vaiheisiin voi varautua.
1. Tontin valinnalla on väliä
Kun vertailet talopakettejamme, on hyvä samalla miettiä minkälaiselle tontille minkäkin talomallin voi rakentaa. Talopakettia ei kannata hankkia ennen kuin tontti ja siihen liittyvät ominaisuudet ovat selvillä. Esimerkiksi hyvin pieni tai pinnanmuodostukseltaan epätasainen tontti asettavat aivan erilaisia rajoitteita rakentamiselle kuin tasainen tontti, samoin mahdolliset kaavamääräykset.
Riippumatta siitä, omistatko tontin vai vuokraatko sitä, tontilla täytyy olla sähkö-, vesi- ja viemäriliittymät. Maaperätutkimus tontilla ei ole välttämätön, mutta se on erittäin suositeltava muun muassa maan kantavuuden ja maa-aineksen koostumuksen selvittämiseksi.
Ennen perustusten pystyttämistä ja niiden jälkeen tontilla täytyy myös tehdä maatöitä, jotka eivät tavallisesti kuulu talopaketteihin. Maatyöt kannattaa tehdä kerralla kaikkia tontille tulevia rakennuksia varten. Perustusten rakentaminen ei kuulu kaikkien valmistajien talopaketteihin, mutta Jetta-Talon talopakettiin on mahdollista sisällyttää perustusten rakentaminen.
Vuokratontti täytyy varata ennen rakennusprojektin alkamista ja maksaa varausmaksu sekä muut mahdolliset tonttiin kuuluvat kustannukset. Tontista maksetaan vuokraa myös rakentamisen aikana, vaikkakin ensimmäinen vuosi on monilla paikkakunnilla ilmainen.
2. Rakennuslupa plakkariin ennen kaikkea
Rakennusluvan hakeminen on tavallisesti myös rakentajan vastuulla, eikä rakentamista voi aloittaa ennen sen saamista kaupungilta tai kunnalta. Luvan saamiseen vaikuttavat sekä tontin rakennusmääräykset – esimerkiksi sen suhteen, voiko tontille rakentaa valmistaloa – että joissain tapauksissa myös naapurien kuuleminen.
Rakennusluvan hinta määräytyy rakennuksen koon mukaan, ja hinnoissa on myös paikkakuntakohtaisia eroja – yleisesti ottaen niin, että suurempien kaupunkien alueelle rakentaminen on kalliimpaa. Jos autokatosten kaltaiset talousrakennukset lasketaan kokonaisalaan mukaan tai naapurien kuulemisia on useampia, luvan hinta nousee.
3. Osaava työnjohto saa rakentamisen luistamaan
Rakentajan vastuulla on myös pääsuunnittelijan eli valvojan tai vastaavan mestarin eli vastaavan työnjohtajan palkkaaminen työmaalle. Heidät kannattaa osallistaa rakentamisprojektiin hyvissä ajoin, sillä kummallakin on todennäköisesti arvokasta tietoa siitä, minkälainen talopaketti tontille sopii ja mitä muita asioita tulee ottaa huomioon heti alusta alkaen.
Valvojaksi ja mestariksi kannattaa valita ihmisiä, jotka tuntevat sekä pientalohankkeet yleisesti että kyseisen alueen rakennusmääräykset. Jetta-Talo auttaa sinua tarvittaessa löytämään oikeat ammattilaiset yhteistyökumppaniemme joukosta. Voit myös palkata urakoitsijan, joka vastaa koko rakennusprojektista alusta loppuun asti.
4. Pidä mielessä talourakan ylläpitokustannukset
Rakentajana kannattaa varautua siihen, että työmaalla syntyy juoksevia kustannuksia, muun muassa väliaikaisten sähköjen vetämisestä, oman rakennusporukan muonituksesta ja työkaluista ynnä muista rakennustarvikkeista. Työmaan ylläpitäminen on syytä ottaa huomioon budjetissa ja varata siihen joitakin tuhansia euroja. Kustannukset voivat vaihdella jonkin verran sen mukaan, mihin vuodenaikaan taloa rakennetaan.
Työmaalla on myös syytä olla vessa ja jonkinlainen työmaakoppi. Lisäksi rakennusjätettä varten tarvitaan jätelavoja, ja niiden kuljettaminen kaatopaikalle vaatii sekin aikaa ja rahaa.
5. Talotekniikka kuntoon – lämpöä, vettä ja sähköä kotiin
Talotekniikan liittymät tulevat tavallisesti tontin rajalle, mutta rakentaja joutuu itse huolehtimaan siitä, että vesi, viemäröinti, sähkö ja tietoliikennelinjat tuodaan tontille asti. LVI- ja sähköurakointi kuuluvat Jetta-Talon levyvalmiisiin talopaketteihin.
Taloa suunniteltaessa täytyy myös valita, miten se lämmitetään. Jetta-Talon asiantuntijat auttavat sinua valitsemaan parhaan ratkaisun, ja edistyksellisen Thermo-Jetta-rakenteen ansiosta kaikki talomme ovat erittäin energiatehokkaita ja kestävät monenlaisia ilmasto-olosuhteita.