Markkinoiden paras saatavilla oleva JETTA 2.0 seinärakenne

Miksi talon rakentaminen kannattaa aloittaa valitsemalla tontti

Tontin valitsemiseen omalle talolle liittyy monia tekijöitä, jotka täytyy ottaa huomioon. Lue, miksi pidämme tontin valitsemista ensiarvoisen tärkeänä ripeän ja mukavan rakennusprojektin sekä viihtyisän kodin kannalta.

Omakotitalon tai loma-asunnon suunnitteleminen kannattaa aloittaa valitsemalla tontti, jolle talo rakennetaan. Jetta-Talon talomallistosta löytyy talovaihtoehtoja kaikenlaisille tonteille ja kaikenlaisiin ympäristöihin, mutta tontin valitsemiseen liittyy monia tekijöitä, jotka täytyy joka tapauksessa ottaa huomioon. Lue tästä, miksi pidämme tontin valitsemista ensiarvoisen tärkeänä ripeän ja mukavan rakennusprojektin sekä viihtyisän kodin kannalta.

1. Tontin muoto, maaperä ja maasto määrittelevät minkälaisen talomallin voi valita

Jetta-Talon talomallisto on täynnä toinen toistaan inspiroivampia talomalleja, ja oman kodin tai loma-asunnon rakentaminen tuntuu mukavalta aloittaa valitsemalla omia unelmia vastaava malli. Lähes aina on kuitenkin järkevintä malttaa sen verran, että valitsee ensin itselleen mieluisan ja toimivan tontin.

Tontin maastomuodot määrittelevät talomallin valitsemista esimerkiksi jo siinä suhteessa, että rinnetontille ei voi rakentaa tasamaan omakotitaloa. Se on kielletty jo rakennusvalvonnan ohjeissakin. Talon ja lisärakennusten pitää myös mahtua tontille määritettyjen rakentamisalueen rajojen sisäpuolelle, mikä määrittää niiden kokoa ja muotoa.

Yksi tärkeimmistä rakentamisen kustannuksiin vaikuttavista tekijöistä on tontin maaperä. Jossain osissa Suomea, esimerkiksi Kouvolan ja Porin seuduilla, maaperä on monin paikoin niin pehmeää, että perustukset pitää tukea maahan upotettavilla teräspaaluilla. Se saattaa nostaa perustusten kustannukset jopa viisinkertaisiksi. Jetta-Talon yhteistyökumppani Perustava suorittaa maaperätutkimukset ympäri Suomen.

Tontti on siis syytä valita huolella, ja jos sellainen on jo valmiina, sen ominaisuuksiin kannattaa perehtyä. Samalla voi miettiä, minkälainen unelmien koti tontille sopii niin että talo ja ympäröivä maasto, luonto ja muut rakennukset tukevat toisiaan parhaalla tavalla.

2. Kun tontti on valittu ensin, koko rakentamisprosessi käynnistyy nopeammin

Jos haluaa, että talohanke etenee mahdollisimman ripeästi, se kannattaa esitellä paikalliselle rakennusvalvonnalle niin varhaisessa vaiheessa kuin voi. Se tarkoittaa, että talon alustavien mittojen ja ulkonäön lisäksi tontin pitää olla vähintään varattuna, jotta talon sijoittelun tontille pystyy esittelemään rakennusvalvontaan.

Tonteille on tavallisesti määritelty niin sanotut rakentamistapaohjeet, joissa kerrotaan esimerkiksi minkälaiset materiaalit, minkä korkuiset rakennukset ja minkälaiset kattoratkaisut ovat sallittuja. Ohjeisiin voi tutustua yleensä kaupungin rakennusvalvonnan verkkosivuilta.

Kun rakennusvalvonnalta saa vihreän valon talohankkeelle, oman kodin suunnittelemisen voi aloittaa oikein kunnolla!

Tontin maastomuodot määrittelevät talomallin valitsemista.

3. Tonttien vaatimukset ovat erilaisia eri puolilla Suomea

Omakotitalon rakentaminen pääkaupunkiseudulla voi olla hyvin erilaista kuin sen rakentaminen vaikkapa Kainuussa – lähtien siitä, että monilla pienillä paikkakunnilla tontteja on saatavilla periaatteessa ilmaiseksi, kun taas isoissa kaupungeissa niiden hinnat voivat olla huomattavia.

Isolle tontille talon suunnitteleminen on helpompaa ja halvempaa, ja varsinkin pieni rinnetontti on suunnittelijalle haastava. Tiheästi kaavoitetuilla kaupunkialueilla omakotitalojen tontit ovat pieniä, kapeita ja ahtaita rakentaa, minkä lisäksi hulevesien johtaminen ja lumen siirtäminen pois tontilta on määritelty paljon tarkemmin.

Valtateiden, rautateiden ja lentokenttien läheisyydessä täytyy ottaa huomioon melu, joka voi vaikuttaa esimerkiksi ovien ja ikkunoiden ominaisuuksiin. Kaava-alueilla on määritelty desibelirajat ja tarvitaanko niin sanottu ääneneristysselvitys. Jetta-Talo tilaa selvityksen tarvittaessa asiakkaan puolesta.

Oma kysymyksensä on meren rannalle ja sen välittömään läheisyyteen rakentaminen. Meren rannan läheisyydessä tuulikuormien vaikutukset rakentamiseen ovat haastavampia. Korkeat, kapeat rakennukset, joissa on paljon ikkuna-aukkoja ja avoimia tiloja ovat vaativia kohteita tuulijäykistyksen kannalta.

Tuulikuorman vaikutuksesta kertoo niin sanottu maastoluokka, joka kannattaa selvittää rakennusvalvonnalta ja välittää tieto Jetta-Talolle, jolloin osaamme ottaa sen huomioon talon suunnittelemisessa!

4. Jetta-Talon asiantuntijat pystyvät auttamaan talon suunnittelussa, kun tontti on valittu

Asumisen trendien ja suunnitteluvaihtoehtojen seuraaminen Instagramista ja muista sosiaalisista medioista on inspiroivaa, mukavaa ja hyödyllistäkin. Sen lisäksi kannattaa käydä tontilla eri vuorokaudenaikoina ja miettiä muun muassa auringonkiertoa suhteessa tulevaan kotiin ja sen sijoittumiseen.

Jos tontti on jo varattu tai hankittu, mutta tuntuu siltä että ajatukset tulevasta kodista eivät ole täysin kasassa, Jetta-Talon luonnospalvelu auttaa. Palvelu on ilmainen asiakkaillemme, joilla on jo tontti, ja ammattilaisen avulla yksittäisistä ajatuksista ja toiveista syntyy kokonaisidea, jonka pohjalta taas suunnittelijamme pystyvät piirtämään pohjakuvat talosta. Niiden myötä tiedetään, että luonnokset toimivat mittojen ja teknisen puolen osalta.

On hyvä pitää mielessä, että sisustuksen ja jopa lattia- ja seinämateriaalit voi vaihtaa, mutta tontti on ja pysyy.

5. Tontti vaikuttaa asumisen mukavuuteen siinä missä talokin

Haluaako ilta-auringon paistavan pihalle ja aamuauringon makuuhuoneeseen, näkyykö olohuoneesta naapurin piha vai lähimetsä, kaikki tuo on kiinni talon sijoittelusta ilmansuuntiin ja ympäristöön nähden – ja talon sijoittelun määrää tontti, kuten jo alussa totesimme.

Me olemme Jetta-Talolla sitä mieltä, että ei ole yhtä oikeaa tapaa rakentaa, ja perheen toiveet, tarpeet ja elämisen meininki ovat se, minkä mukaan koti pitää suunnitella. Oikean tontin valitsemisella asumisen mukavuuteen voi kuitenkin vaikuttaa suuresti.

Tontin ja ympäristön palveluiden välimatka on yksi tärkeä tekijä. Sen lisäksi kannattaa miettiä muun muassa miten hyvin oman pihan haluaa näkyvän muille, minkälainen näkymä mistäkin huoneesta on, haluaako rakennusten suojaavan pihaa, kuinka pihalle kuljetaan ja onko piharakennusten suhteen erityisiä, esimerkiksi harrastuksiin liittyviä toiveita.

Jos tuntuu siltä, että oma tontti ja toivottu talomalli eivät ihan täysin kohtaa, esimerkiksi pohjapiirustuksen peilikuvaksi muuttamalla tai muilla pienillä muokkauksilla Jetta-Talon ammattilaiset saavat ne lähes aina kohtaamaan.

Lähtökohtanamme on joka tapauksessa aina, että asiakas saa unelmiaan vastaavan, pitkäikäisen, toimivan ja viihtyisän Jetta-kodin.

Jetta-Talon talomallistosta löytyy oikea koti jokaiselle perheelle. Tutustu mallistoon ja ota yhteyttä edustajaamme!

Talounelmat todeksi – liity unelmalistalle

Lähde matkalle kohti talounelmiesi toteuttamista. Liity Unelmalistalle ja lähetämme sähköpostiisi inspiraatiota, hyötytietoa sekä ajankohtaisia kampanjoita. Voit poistua listalta milloin haluat.

"*" näyttää pakolliset kentät

Minulla on jo tontti
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Ota yhteyttä tai kysy lisää

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.