Energiansäästö on harvoja tarkasti mitattavissa olevia talon laadun mittareita. Jetta-Talo on talovalmistajien ehdotonta kärkikastia rakenteiden tiiveydessä ja sen myötä myös energiansäästössä.
Energiansäästö on harvoja objektiivisesti mitattavissa olevia valmiin talon laadun mittareita. Se on monen asian summa. Talon tiiveyteen vaikuttavat muun muassa suunnitelmat, runko-, lvi- ja sähköurakoiden huolellinen toteutus, sekä käytetyt materiaalit. Kun talo on tiivis, on muu toteutuskin todennäköisesti laadukasta.
Tiiveys on nykyaikaisessa rakentamisessa tärkeää
Nykyaikaisten rakenteiden huippuluokan eristävyys aiheuttaa sen, että talojen pitää olla tiiviitä. Vanhassa talossa eristeet olivat ohuita, jolloin kosteus pääsi ilman mukana helposti eristeestä läpi. Nykyaikaisessa talossa eristeet ovat etenkin talvella ulko-osaltaan kylmiä, minkä vuoksi kosteus voi päästessään rakenteeseen helpommin tiivistyä sinne.
Tiivis ilman- ja höyrynsulku rakenteen sisäpinnassa estää kosteuden pääsyn rakenteen sisään. Myös ilmanvaihto tarvitsee tiiveyttä. Jotta koneellisen ilmanvaihdon saa tasapainotettua kunnolla, on rakennuksen oltava tiivis. Ilmanvaihtokoneesta löytyvä lämmön talteenotto myös säästä energiaa ainoastaan silloin, kun ilma vaihtuu ilmanvaihtokanavia pitkin eikä ilmavuotojen kautta.
Toisaalta, tiivis talo myös tarvitsee koneellista ilmanvaihtoa, jotta ilma vaihtuu riittävästi ja ilmassa oleva kosteus poistuu sen mukana.
Tiivis talo on mukava asua
Tätä nykyä asumisen vaatimukset ovat myös aivan toista luokkaa kuin ennen. Tiiviissä talossa ei vedä, sisäpinnat ovat tasaisen lämpimiä ja ilma vaihtuu suunnitellusti. Tiivis rakenne pitää muun muassa mikrobit, pölyn, radonin ja erilaiset hajut ulkopuolella. Ulkoa tulevat äänet, kuten liikenteen melu, eivät myöskään häiritse.
Tiiveysmittaus kertoo rakennuksen ilmanvuotoluvun
Tiiveysmittauksessa mitataan niin sanottu ilmanvuotoluku q50 ja paikannetaan rakennuksessa olevat ilmanvuotokohdat, jolloin löydetyt vuodot voidaan korjata. Ilmanvuotoluku kertoo rakennuksen ilmatiiveyden.
Mitä pienempi luku on, sitä tiiviimpi rakennus. Rakennusmääräysten mukaan ilmanvuotoluku saa olla enintään 4. Kun ilmanvuotoluku kasvaa yhdellä yksiköllä, kasvavat lämmityskulut noin 7 prosentilla.
Jetta-talon asenne on tiivis
Jetta-talo on tiiveydessä talovalmistajien kärkikastia. Rakenteen sen saa helposti tiiviiksi. Jetta-talo on myös panostanut huomattavasti asiaan ja vaatii asentajiltaan huolellisuutta. Jokainen kohde, jossa Jetta-talo on toteuttanut tiiveyden, rakenteet tiiveysmitataan ja löydetyt vuodot korjataan. Pyrkimys on totta kai tehdä kerralla niin hyvä, että korjailuja ei tarvita. Joskus ne kuitenkin kuuluvat asiaan.
Jetta-Talo on huomattavasti keskimääräistä tiiviimpi sekä levyvalmis-toimitussisältöisissä kohteissa, joissa Jetta-Talo on toteuttanut tiiveyden, että talopaketeissa, joissa asiakas itse vastaa tiiveydestä. Levyvalmiiden kohteiden ilmanvuotolukujen keskiarvo on ollut viimeisen vuoden aikana 0,59. Talopaketeissa keskiarvo on 0,64.
Nämä ovat huippulukuja, sillä samaan aikaan kaikkien mitattujen pientalojen keskiarvo on 1,1. On huomattava, että edelleen suurta osaa taloista ei mitata. Näissä tiiveyteen ei ole kiinnitetty huomiota, ja ne ovat siten varmasti keskimäärin heikompia. Voidaan siis sanoa, että Jetta-Talo on ainakin puolet tiiviimpi kuin pientalot keskimäärin.
Jetta-Talon asenne tiiveyttä kohtaan on vuoden kestäneen yhteistyömme aikana ollut ihailtavaa. Jokainen kohde on pyritty saamaan niin laadukkaaksi kuin mahdollista. Oma huomioni on ollut se, että erinomaiseenkaan ei aina tyydytä vaan aina jos on jotain parannettavaa, se tehdään. Siksi uskon, että Jetta-Talon tulokset tulevat paranemaan tulevaisuudessa entisestään.
Topi Jokinen