Hyvä pohjaratkaisu on usein talon rakentamista suunnittelevalle se talon tärkein asia, jonka miettimiseen käytetään aikaa. Se myös kannattaa, sillä toimiva pohjaratkaisu helpottaa arkea ja tekee talosta juuri itselle sopivan.
Lähtökohtana omakotitalon ominaisuuksille on tontin kaava
Ihan millaista taloa tahansa taajama-alueelle harvoin pystyy rakentamaan, sillä talojen toteutusta säätelee alueen rakennuskaava. Rakennuskaava määrittelee muun muassa sen, minkäkokoinen talo voi maksimissaan olla, kuinka monesta kerroksesta se voi koostua tai millä reunalla tontin sisääntulo sijaitsee.
Näiden asioiden huomioon ottamisen jälkeen talon rakentajalla on kuitenkin melko vapaat kädet omakotitalonsa pohjapiirroksen suunnitteluun omien tarpeidensa mukaisesti ja oman budjettinsa rajoissa.
Omakotitalon pohjapiirroksen toimivuudesta ei voida tehdä kovinkaan monia yleistyksiä, jotka pätisivät kaikkiin talon hankkijoihin. Jokainen perhe on erilainen ja tavat sekä tarpeet vaihtelevat, joten asiaa kannattaa aina miettiä nimenomaan oman perheen yksilöllisistä toiveista lähtöisin.
Pohjapiirroksen suunnittelussa on järkevää lähteä liikkeelle listaamalla aluksi itselle tärkeimmät kriteerit. Erilaisten omakotitalojen pohjapiirrosten selailusta on tässä vaiheessa apua, jotta erilaiset tilaratkaisujen vaihtoehdot ja mahdollisuudet tulevat tutuiksi.
Asuinkerrosten määrä omakotitalon pohjapiirroksessa
Ensimmäisiä mietittäviä asioita on se, halutaanko omakotitalosta yksi- vai kaksitasoinen. Molemmissa ratkaisuissa on puolensa: kaksi kerrosta tuovat eri kerrosten asukkaille omaa rauhaa, mutta toisaalta portaat voivat myös tuoda haasteita esimerkiksi pikkulapsiperheissä tai asukkaiden vanhetessa. Jos kyseessä on rinnetontti, kahden tason ratkaisu voi olla ainoa vaihtoehto.
Mikäli päädytään kaksikerroksiseen pohjaratkaisuun, kannattaa huoneiden kerrossijainnit miettiä tarkkaan. Onko makuuhuoneet järkevää sijoittaa yläkertaan tai ehkä vain osa niistä? Kumpi kerroksista tulisi toimimaan pääasiallisena oleskelualueena?
Kaikkia ratkaisuja on hyvä miettiä myös kauaskantoisesti. Onko pohjaratkaisu toimiva vielä 20 vuoden päästä, kun lapset ovat ehkä muuttaneet pois kotoa? Miten tiloja pystyy muuntelemaan tai huoneiden käyttötarkoitusta muuttamaan siinä vaiheessa?
Avaraa tilaa vai erillisiä huoneita
Nykytrendit suosivat avointa tilaa asunnoissa. Sen etu on valoisuus ja tilavuuden tuntu, mutta toisaalta heikkoudetkin on hyvä ottaa huomioon. Avarassa tilassa äänet kantautuvat helpommin eri puolille taloa ja jos olohuone ja keittiö ovat yhtä yhtenäistä tilaa, jossain vaiheessa esimerkiksi tiskaamattomien astioiden näkyminen olohuoneeseen asti saattaa alkaa häiritä.
Kannattaa myös muistaa, että avoin tila vaikeuttaa huonekalujen sijoittamista, kun ehjää seinää on vähemmän. Tällainen tilanne voi helpottua kahden tilan väliin asetetulla saarekkeella.
Tilojen mitoituksia on hyvä suunnitella tiedossa olevien kalusteiden ja tavaroiden perusteella, samoin kuin senkin mukaan, kuinka paljon kussakin tilassa todennäköisesti tullaan viettämään aikaa. Hukkatilaa kannata välttää, mutta toisaalta on kuitenkin hyvä huomioida esteettömyys tiloissa liikuttaessa.
Sen lisäksi, että mietitään tarvittavien huoneiden määrää ja kokoa, on fiksua käyttää aikaa myös niiden sijantien miettimiseen. Minkä huoneiden tulisi olla lähellä toisiaan ja minkä taas mieluiten kauempana toisistaan? Jos perheessä on lapsia, yötyötä tekeviä tai muuta oman rauhan tarvetta, huoneiden sijainnit voivat vaikuttaa paljonkin arjen sujuvuuteen.
Arjessa välttämättömät tilat pohjapiirroksessa
Arjen käytännöllisyyteen liittyvien tilojen, kuten wc:n ja kodinhoitohuoneen, sijainneilla voi olla keskeinen merkitys kodin toimivuudelle. Jollekin kodinhoitohuoneen paikka on ehdottomasti kylpyhuoneen vieressä, kun taas toinen haluaa sen mieluiten eteisen yhteyteen, jotta kuraiset lastenvaatteet ja koirat saadaan heti putsattaviksi. Kolmas ei ehkä tarvitse erillistä kodinhoitohuonetta lainkaan.
Jos talossa asuu isompi perhe, useampi wc on todennäköisesti tarpeen. Nykyään halutaan usein wc tai kylpyhuone myös makuuhuoneen yhteyteen. Pohjaratkaisuissa on järkevintä sijoittaa kosteat tilat vierekkäin, tai kun on kyse kaksitasoisesta talosta, päällekkäin.
Säilytystilaa kannattaa varata taloon mieluummin hiukan liikaa kuin liian vähän. Se puolestaan on makuasia, toimivatko vaatehuoneet vai komerot paremmin oman perheen säilytysratkaisuna. On hyvä miettiä säilytyspaikka myös pihalla tarvittaville tavaroille, kuten ruohonleikkurille ja kesäkalusteille, jotka on saatava talvelta suojaan.
Vielä katse ulospäin
Näkökulma, jota ei kannata unohtaa, on näkymä talosta ulospäin. Mitä kunkin huoneen ikkunasta tulee näkymään suunnittelemallasi pohjaratkaisulla? Samoin huomioon on syytä ottaa se, miten hyvin ikkunoista näkyy sisällepäin.
Pohjaratkaisussa on hyvä huomioida myös mahdollisen terassin paikka, ja sen sijainti taas kannattaa miettiä tontin ja sen ympäristön mukaan. Terassilta on huomattavasti mukavampi katsella ilta-aurinkoa kuin naapurin autotallin seinää.
Ota ammattitaitoinen myyjämme avuksi suunnitteluun
Pohjaratkaisun yksityiskohtien miettiminen ja kaikkien omien toiveiden saaminen siihen mukaan voi joskus tuntua haastavalta urakalta. Suunnittelussa kannattaa ehdottomasti hyödyntää osaavan talopakettimyyjämme apua. Kerro toiveesi, niin me autamme sinua toteuttamaan ne.
Oman alueesi Jetta-Talo-edustajan yhteystiedot löydät täältä.