Kaikki tieto yhdestä paikasta – myJETTA palvelu

Pariisin olympialaisten Aquatics Centren puumateriaali JET-Puun ja Isojoen sahoilta

Pariisin olympialaisten Aquatics Centren vesiurheilukeskuksen kattorakenne/kattopalkit ja pystytukipuumateriaalit tulivat JET-Puun ja Isojoen sahoilta. Vesiurheilukeskuksen suunnitteli hollantilainen arkkitehtitoimisto Venthoven CS ja ranskalainen Ateliers 2/3/4. Liimapalkit valmisti ranskalainen perheyritys Mathis ja työn johtajana toimi Jean-Yves Baudry.

Tekniikka & Talous lehden mukaan kokonaisuus on Pariisin olympialaisten ainoa täysin uusi rakennus. Aquatics Centreä kuvataankin kisojen symbolina ja maamerkkinä, kaareva katto on kuin aalto tai hymy. Sisäänpäin kaartuva katto huomioi kestävän kehityksen lisäksi myös käytännöllisyyden minimoiden hukkatilan. Ilman lämmittäminen maksaa, kosteudenhallinta ja lämmityskustannukset pysyvät näin helpommin hallinnassa.

Kuvat: Tekniikka & Talous, VenhoevenCS ja Ateliers 2/3/4

Kattoa kannattelee pohjoismaisesta puusta valmistetut, hitaasti kasvaneet 90 metriä pitkät kuusipalkit. Näin pitkää jänneväliä ei ole koskaan aiemmin tehty liimapuupalkeista. Pohjoisen puu on vahvaa, tiivistä, luontaisen lujuuden lisäksi visuaalisesti kaunista ja sopii käytettäväksi vaativampiinkin kohteisiin. ”Meidän sahalinjan lujuuslajittelukone koputtaa puuta. Tiheäsyisempi puu antaa erilaisen äänisignaalin. Se ottaa myös huomioon puun massan, jolloin saadaan parempi lajittelutarkkuus”  (Jukka Jokela, JET-Puu Tekniikka ja Talouslehdessä 062024).

Käyttökohde tuli sahoille yllätyksenä. Jukka Jokela, Jet-Puu Oy toimitusjohtaja toteaa: ”Onhan se hienoa, että suomalainen kuusisahatavara päätyy tuollaiseen kohteeseen. Tämä oli yllätys. Raaka-aine lähti erikoiskuivattuna, jolloin se on suoraan liimattavissa. Normaalisti sahatavara toimitetaan laivauskuivana”.

”JET-Puun raaka-aine tulee noin sadan kilometrin säteeltä ja sahalla sahataan pelkästään kuusta. Tuotannosta noin kolmannes menee ulkomaille, kuten Ranskaan” (Jukka Jokela, JET-Puu Tekniikka ja Talouslehdessä 062024).

Artikkelilainauskuvat ja koko artikkeli löytyy Tekniikka & Talous verkkosivuilta.

Perheyrityksenä olemme todella ilahtuneita, että tuotteemme pääsivät osaksi Olympialaisten historiaa!

Talounelmat todeksi – liity unelmalistalle

Lähde matkalle kohti talounelmiesi toteuttamista. Liity Unelmalistalle ja lähetämme sähköpostiisi inspiraatiota, hyötytietoa sekä ajankohtaisia kampanjoita. Voit poistua listalta milloin haluat.

"*" näyttää pakolliset kentät

Minulla on jo tontti
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Ota yhteyttä tai kysy lisää

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.