Kaikki tieto yhdestä paikasta – myJETTA palvelu

Tontin hankinta – miten löydän sopivan omakotitalotontin talolleni?

Oman kodin rakentamisen ensimmäinen askel on tontin ostaminen. Tontin hankinta alkaa miettimällä, mitkä tekijät ovat sinulle ja perheellesi tärkeimpiä. Tontin sijainnilla, ominaisuuksilla ja ympäröivillä palveluilla on suuri vaikutus arkeesi. Lisäksi tontin muoto vaikuttaa talon suunnitteluun ja rakennuskustannuksiin. Kun tiedät mitä etsit, voit kohdistaa hakuasi tarkemmin ja löytää juuri sen tontin, jolle sinun ja perheesi unelmien koti voi nousta. Mistä sitten etsiä myytäviä tontteja? Sopivan omakotitalotontin voit löytää esimerkiksi Etuovi.com- ja Oikotie.fi-palveluista sekä kuntien ja kaupunkien verkkosivuilta, joilla on tietoa myytävistä tonteista. Myös paikalliset kiinteistönvälittäjät ja sosiaalisen median ryhmät voivat olla hyödyllisiä etsinnässä.

Omakotitalo tontit – miten valita tontti ja sen sijainti?

Tontin ostamisen suunnittelu alkaa tontin sijainnin määrittämisellä. Omakotitalon tontin sijainnin valintaan vaikuttavat sinun ja perheesi tarpeet. Ota huomioon kulkuyhteydet ja julkinen liikenne, riippuen onko auto käytössä. Millaisia palveluita kaipaat arjessasi, onko esimerkiksi tärkeää, että kauppa ja harrastukset ovat lähellä. Lapsiperheellä on myös merkitystä sillä, millaisen matkan päässä sijaitsevat päiväkoti ja koulut. 

Tontin valinta on yksi merkittävimmistä valinnoista uutta kotia rakentaessa. Tontti ja siihen liittyvät vaatimukset nimittäin myös määrittävät, minkälaisen talon tontille voi rakentaa. Jetta-Talon talomallistosta löytyy talovaihtoehtoja kaikenlaisille tonteille ja eri ympäristöihin, mutta esimerkiksi tontin muoto tai rinne voivat vaikuttaa suuresti siihen, millainen talomalli on soveltuvin kyseiselle tontille.

Tontin ostaminen – mitä ottaa huomioon tonttia ostaessa?

Tontin ostaminen voi olla monimutkainen prosessi, johon liittyy usein kaavoitukseen, maaperään ja muihin seikkoihin liittyviä riskejä. Ennen tontin ostoa on tulevan talon rakentajalta varmistettava, että halutunlainen talo tontille voidaan todella rakentaa. On myös varmistettava, että myyjä hallitsee tonttia niin, että hän voi tontin myydä. Myös tonttiin liittyvät rasitteet ja niiden vaikutus rakentamiseen on selvitettävä. 

Asiantuntijan kanssa kannattaa keskustella omista tarpeista ja toiveista jo ennen tontin valintaa tai viimeistään siinä kohtaa, kun tontin ostamista harkitaan. Asiantuntijan kokemus auttaa välttämään tontin ostamisen sudenkuopat ja varmistamaan, että valittu tontti sopii tarpeisiisi. Me Jetta-Talolla autamme mielellämme toteuttamaan perheellesi kodin, joka on täsmälleen teille sopiva. Katso oman alueesi edustajan yhteystiedot täältä.

Ota nämä asiat huomioon omakotitalotonttia ostaessa ja uutta taloa rakentaessasi:

Kun suunnitelmissa on omakotitalotontin ostaminen ja uuden talon rakentaminen, on tärkeää ottaa huomioon useita keskeisiä asioita. Tässä muutamia vinkkejä, jotka voivat auttaa sinua suunnittelemaan ja toteuttamaan projektin sujuvasti ja menestyksekkäästi:

  • Käy hyvissä ajoin pankin kanssa alustava keskustelu rahoitusmahdollisuuksista.
  • Aloita yhteistyö talotehtaan edustajan kanssa ja kerro hänelle, mitä perheenne kaipaa ja tarvitsee uudelta taloltanne. Kerro myös osaamisestasi ja kuinka paljon haluat olla osallisena rakentamiseen.
  • Keskustele edustajan kanssa kustannusarviosta, jotta saat realistisen arvion, paljonko uuden talosi toteutus maksaa. Jatka tämän jälkeen keskustelua pankin kanssa.
  • Tutki huolellisesti erilaisia tonttivaihtoehtoja ja valitse sinun ja perheesi tarpeisiin sopiva tontti. Kiinnitä huomiota sijaintiin, ympäristöön, palveluihin ja tontin ominaisuuksiin. Pyydä edustajalta apua tontin valinnassa.
  • Tarkista tulevan tontin kunto, ominaisuudet ja millainen talo tontille voidaan rakentaa. 
  • Suunnittele tarpeisiinne sopiva koti edustajan kanssa. Jetta-Talolta löytyy valmiita talomalleja tai uusi koti voidaan toteuttaa arkkitehdin luonnosten pohjalta. Voit myös suunnitella pohjan itse ja omat suunnittelijamme muokkaavat pohjasta toimivan kokonaisuuden. 
  • Suunnittele rakentamisen aikataulu. Aikataulun suunnitteluun löydät apua oppaastamme Onnistu omakotitalon rakentamisessa – suunnitteluopas ensikertalaiselle
  • Hanki tarvittavat luvat uuden asunnon rakentamiseksi. Huomioithan, että pääkaupunkiseudulla lupaprosessi voi kestää kuukausia ja maaseudulla luvan voi saada viikoissa.


Kuulostaako monimutkaiselta? Ei hätää. Ota yhteyttä Jetta-talon edustajaan saadaksesi tietoa Jetta-Talon talopaketti vaihtoehdoista ja asiantuntevat alue-edustajat ovat apunasi koko rakennusprojektin ajan, tontin hankinnasta lähtien.

Talounelmat todeksi – liity unelmalistalle

Lähde matkalle kohti talounelmiesi toteuttamista. Liity Unelmalistalle ja lähetämme sähköpostiisi inspiraatiota, hyötytietoa sekä ajankohtaisia kampanjoita. Voit poistua listalta milloin haluat.

"*" näyttää pakolliset kentät

Minulla on jo tontti
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Ota yhteyttä tai kysy lisää

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.