Kaikki tieto yhdestä paikasta – myJETTA palvelu

Omakotitalon rakentaminen talopaketista – 12 vaihetta

Talopaketti on sujuva ja kustannustehokas tapa rakentaa omakotitalo. Projekti etenee jouhevasti, kun talon rakennuksen vaiheet ovat selkeästi etukäteen tiedossa ja niissä ennakoidaan mahdollisuuksien mukaan. Kokosimme prosessiin kuuluvat vaiheet listaksi, josta on varmasti apua taloprojektiin ryhtyvälle.

1. Tontin hankkiminen

Koko rakentamisprosessi lähtee liikkeelle tontin hankinnasta. Tontti sekä sen maaperä ja pinnanmuodot vaikuttavat siihen, miten talon rakentaminen voidaan toteuttaa. Maaperälle kannattaa jo ennen tontin ostoa tehdä kuntotarkastus, jossa selvitetään maaperän mahdolliset haitalliset aineet ja maaperän kantavuus. Myös alueen asemakaavamääräykset määrittävät monia asioita rakennettavan talon osalta: esimerkiksi talon rakennusalan, kerrosmäärän ja joitakin ulkonäöllisiä seikkoja.

2. Talopaketin valinta ja suunnittelu

Kun tontti on olemassa, seuraava askel on sille sopivan ja muita toiveita vastaavan talomallin valinta. Ennen tarjouksen pyytämistä talopaketista on vielä hyvä miettiä, mikä talopaketin valmiusaste on itselle paras. Mitä kattavamman talopakettikokonaisuuden valitset, sitä nopeammin projektisi etenee. Jos taas tavoitteesi on selvitä mahdollisimman pienellä budjetilla, omien resurssien käyttäminen voi olla järkevää.

Jetta-Talon asiantuntijat auttavat sinua talosi suunnittelussa ja valitsemasi talopaketin muokkaamisessa mahdollisimman hyvin tarpeitasi vastaavaksi. Esimerkiksi huoneneliöiden maksimaalinen hyödyntäminen ja tilojen toiminnallisuuden varmistaminen on tärkeää huomioida suunnittelussa. Kauttamme saat apua myös tilasuunnitteluun.

3. Rakennusprojektin roolitukset

Ennen rakentamisen aloittamista on valittava projektin vastuuhenkilöt. Rakennusvalvonnan määräykset edellyttävät, että taloprojektilla on aina oltava nimetty vastaava työnjohtaja sekä pääsuunnittelija. Autamme halutessasi rakennustiimin kokoamisessa. Meillä on laaja verkosto rakennusalan yhteistyökumppaneita, joiden avulla rakentamisen eri vaiheet hoituvat ammattitaidolla. On myös mahdollista ottaa taloprojektiin mukaan urakoitsija, joka vastaa talon rakentamisesta talopaketista valmiiksi asti.

4. Rakennusluvan hakeminen

Talopaketin hintaan kuuluvana saat meiltä lupakuvat, jotka tarvitset rakennusluvan hakemista varten. Rakennuslupa haetaan oman kunnan rakennusvalvonnasta ja lupaprosessi onnistuu nykyään kätevästi netissä osoitteessa lupapiste.fi. Käsittelyyn kannattaa varata aikaa, sillä se voi paikkakunnasta riippuen kestää parista viikosta useampaan kuukauteen, jos käsittelyssä on ruuhkaa. Rakentamisen voi aloittaa vasta luvan saamisen jälkeen.

5. Sähkösuunnittelu

Sähkösuunnittelulla varmistetaan, että kaikki on sähköjen osalta talon asukkaiden kannalta toimivaa. Pistorasioiden, valaisinten ja kytkimien paikat ja määrät suunnitellaan toiveita vastaaviksi ja mahdolliset erityistarpeet huomioidaan. Talopaketin laajuudesta riippuen tämä vaihe hoituu joko Jetta-Talon tai erikseen valitun sähköurakoitsijan kanssa.

6. Liittymät

Omakotitalolle tarvitaan vesi-, viemäri- ja sähköliitännät, jotka tilataan niiden paikallisilta toimittajilta. Haja-asutusalueilla vaihtoehtoina ovat oman kaivon poraaminen ja oman puhdistusjärjestelmän hankkiminen viemäriverkostoon liittymisen sijaan. Lisäksi taloon tarvitaan tietoliikenneliittymä esimerkiksi valokuidun tai kaapelin muodossa, jotta internet ja televisiokanavat saadaan toimimaan.

7. Maarakennustyöt ja perustusten teko

Työt tontilla alkavat maarakentamisella, jolla tontti muokataan valmiiksi perustusten tekoa varten. Maarakennustyöt voivat sisältää esimerkiksi kaivuutöitä, raivaamista, louhintaa ja täyttötöitä tontista riippuen. Maarakennustyöt eivät kuulu osaksi talopakettia, mutta perustusten teko asiakkaan tekemän sorapatjan päälle sen sijaan voi kuulua, samoin kuin lattiavalu.

8. Talopaketin suurelementtien valmistus tehtaalla

Jetta-talopaketin suurelementit valmistetaan kuivissa sisätiloissa ISO 9001 -laatujärjestelmän mukaisesti. Kuivaketju on katkeamaton koko rakentamisen ajan, aina tukkien kuorinnasta talopakettielementtien valmistamiseen asti. Lopuksi elementit suojataan ja lastataan sisätiloissa kuljetusrekkaan, joka toimittaa ne perille.

9. Talopaketin pystytys

Jetta-Talon toimitukseen kuulu aina asennus. Yrityksemme omat, koulutetut ja kokeneet asentajat pystyttävät talopaketin suurelementit täsmällisesti ja nopeasti säältä suojaan. Myös asennustyö tehdään ISO 9001 -sertifikaatin mukaisesti. Kun toimitus ja asennus tulevat samasta paikasta, vältytään vastuuepäselvyyksiltä talotehtaan ja asentajan välillä. Jetta-Talo kantaa aina kokonaisvastuun.

10. LVI- ja sähköurakat

LVI- ja sähköurakoista voidaan sopia talopaketin toimitussisällössä, kuuluvatko ne mukaan Jetta-Talon toimittamaan kokonaisuuteen. Levyvalmiissa talopaketissa ne ovat automaattisesti mukana. Mikäli kyseiset urakat eivät kuitenkaan kuulu talopakettiin, niistä on sovittava erillisen urakoitsijan kanssa.

11. Sisustus

Viimeisessä rakennusvaiheessa tehtävänä ovat sisustustyöt, joiden määrä myös riippuu siitä, onko talopakettitoimituksesta valittu vakiopaketti vai levyvalmis vaihtoehto. Esimerkiksi lattiapinnoitteet, kattopaneelit, tapetit ja kosteiden tilojen laatoitukset vesieristyksineen kuuluvat asiakkaan vastuulle sekä materiaalien että työn osalta. Lisäksi itse valittavaksi ja asennettavaksi jäävät kiinteät kalusteet ja kodinkoneet.

12. Kun talo on valmis

Ennen taloon muuttamista on suoritettava vielä käyttöönottokatselmus, jonka tekee kunnan rakennusvalvonnan viranomainen. Tarkastuksessa varmistetaan, että talo on turvallinen, terveellinen ja käyttökelpoinen asuttavaksi. Huomiota kiinnitetään mm. paloturvallisuuteen, vesi- ja viemäröintiasioihin sekä ilmanvaihtoon.

Autamme taloprojektissa koko matkalla

Ota yhteyttä lähimpään Jetta-Talo-edustajaasi, niin taloprojektisi lähtee sujuvasti käyntiin. Aloitetaan ideoinnista sekä toiveidesi huomioimisesta, ja muotoillaan niistä juuri sinun perheellesi sopiva talopaketti.

Tutustu myös tekemäämme Talopaketin ostajan oppaaseen, jossa on lisää vinkkejä talohaaveiden toteuttamiseen talopakettina!

Talounelmat todeksi – liity unelmalistalle

Lähde matkalle kohti talounelmiesi toteuttamista. Liity Unelmalistalle ja lähetämme sähköpostiisi inspiraatiota, hyötytietoa sekä ajankohtaisia kampanjoita. Voit poistua listalta milloin haluat.

"*" näyttää pakolliset kentät

Minulla on jo tontti
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Ota yhteyttä tai kysy lisää

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.