Kaikki tieto yhdestä paikasta – myJETTA palvelu

Vinkit omatoimirakentajalle turvallista talohanketta varten

Turvallisuudesta huolehtiminen on tärkeää, kun rakennat omaa Jetta-kotia. Lue tästä neuvot omatoimirakentajalle, kuinka otat turvallisuuskysymykset huomioon.

Omatoimirakentaja on harvemmin rakentamisen ammattilainen, ja oman kodin rakentamiseen liittyy paljon kaikenlaisia vastuita sekä jopa vaaroja, jos turvallisuutta ei oteta kunnolla huomioon. Turvallisuuteen liittyvien sääntöjen noudattaminen on kaikin puolin kannattavaa, sillä turvallinen ja siisti työmaa on myös tehokas työmaa, jolla syntyy laadukasta jälkeä nopeammin ja edullisemmin.

Olemme keränneet tähän muutamia kullanarvoisia neuvoja rakentajille, joiden avulla turvallisuuskysymykset ja niihin liittyvät vastuualueet on helppo ottaa haltuun, kun suunnittelet Jetta-kodin rakentamista.

1. Turvallinen rakennushanke käynnistyy aloituskokouksella

Rakennushankkeessa on usein monta osapuolta: rakentaja itse, hänen mahdollisesti nimeämänsä turvallisuuskoordinaattori, vastaava työnjohtaja sekä pääsuunnittelija. On tärkeää, että kaikilla osapuolilla on yhteinen käsitys hankkeesta.

Rakennushankkeen ensimmäinen yhteinen askel on aloituskokous, joka järjestetään ennen töiden aloittamista. Sen lisäksi, että aloituskokouksessa käydään läpi muun muassa hankkeen osapuolet ja vastuuhenkilöt sekä heidän velvoitteensa, kokouksella on myös rakennusturvallisuuden kannalta tärkeä merkitys: sen varmistaminen, että jokainen noudattaa työturvallisuussäädöksiä.

2. Suunnitelmat ja asiakirjat kuntoon

Rakennushankkeelle täytyy ennen sen aloittamista myös laatia turvallisuusasiakirja, jossa kartoitetaan hankkeeseen liittyvät vaarat ja haitat, jotta ne on mahdollista ottaa huomioon jokaisessa vaiheessa.

Päätoteuttaja, eli rakentaja itse tai tämän valtuuttama urakoitsija, laatii puolestaan työturvallisuutta koskevat suunnitelmat. Niiden avulla kaikki työt, työvaiheet ja ja niiden ajoittaminen järjestetään mahdollisimman turvallisesti. Sen lisäksi työmaan turvallisuudesta vastaava henkilö tarkastaa työmaan viikoittain ja kirjaa muistiin puutteet työturvallisuudessa niin, että ne voidaan korjata välittömästi.

3. Turvallisuuskoordinaattori kantaa vastuun urakan turvallisuudesta

Rakentajan tai hänen käyttämänsä urakoitsijan tehtäviin kuuluu urakan turvallisuudesta vastaavan henkilön eli turvallisuuskoordinaattorin nimeäminen ja jokaisen hankkeessa työskentelevän perehdyttäminen ja työhön opastaminen. Voit toimia turvallisuuskoordinaattorina myös itse.

Ota huomioon, että kun palkkaat työntekijöitä talohankkeeseesi, sinua koskevat samat turvallisuus- ja työterveysvelvoitteet kuin kaikkia työnantajia. Muista myös varmistaa, että kaikki tavarantoimittajasi toimivat työturvallisuusasetusten mukaisesti!

4. Talkoovakuutus voimaan vahinkojen varalta

Omatoimirakentajan, joka käyttää esimerkiksi perhettään tai ystäviään apuna urakassa, on syytä ottaa talkoovakuutus, joka korvaa mahdollisista vahingoista aiheutuvia kuluja.

Lähes kaikki vakuutusyhtiöt tarjoavat talkoovakuutusta osana kotivakuutustaan, ja se on verrattain edullinen – ainoastaan muutaman kymmenen euroa vuodessa per urakkaan osallistuva henkilö.

5. Varmista, että telineet ovat tukevat ja työkalut pysyvät tallessa

Turvallisuuden kannalta yksi tärkeimmistä asioista työmaalla ovat asianmukaiset ja työturvallisuusmääräykset täyttävät telineet. Jetta-Talon talopaketin mukana saat muiden ohjeiden lisäksi kattavan ohjeistuksen telineiden pystyttämisestä. Lisäksi huolehdimme omien työntekijöidemme työturvallisuuden toteutumisesta, eli esimerkiksi heidän kuulo- ja -silmäsuojauksestaan, kypäristään ja turvajalkineistaan.

Kaikkien työkoneiden ja muiden laitteiden kuten nosturien ja telineiden tarkastaminen ennen käyttöön ottamista on ensiarvoisen tärkeää, ja niiden mahdolliset viat tai puutteet on syytä korjata ennen työskentelyn aloittamista.

Olennaista on myös rakennusmateriaalien ja työkalujen pitäminen järjestyksessä ja suojattuina sekä jätteiden kuljettaminen niille varattuun paikkaan.

Jetta-Talo tarjoaa asiakkailleen monipuolisen ohjeistuksen turvallista työskentelyä varten. Kysy lisää alueesi edustajalta ja tutustu laajaan talomallistoomme!

Voit myös lukea aiheesta lisää Pientaloteollisuuden sivuilta

Jetta-Talo on Pientaloteollisuuden jäsenyritys.

Talounelmat todeksi – liity unelmalistalle

Lähde matkalle kohti talounelmiesi toteuttamista. Liity Unelmalistalle ja lähetämme sähköpostiisi inspiraatiota, hyötytietoa sekä ajankohtaisia kampanjoita. Voit poistua listalta milloin haluat.

"*" näyttää pakolliset kentät

Minulla on jo tontti
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Ota yhteyttä tai kysy lisää

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.