Markkinoiden paras saatavilla oleva JETTA 2.0 seinärakenne

Hyödynnä omakotitalosi neliöt tehokkaasti – neljä vinkkiä rakentajalle

Huonot tilaratkaisut vaikuttavat olennaisesti asumismukavuuteen ja tilan tuntuun. Lue vinkkimme, kuinka neliöt saa käyttöön tehokkaasti!

Turhat käytävät ja läpilulkutilat, liian pienet oleskelutilat ja huonosti tontille sijoitettu talo vaikuttavat olennaisesti asumismukavuuteen ja tilan tuntuun kotona. Lue tästä neljä vinkkiämme omatoimirakentajalle, kuinka oman talon neliöt saa käyttöön mahdollisimman tehokkaasti ja tilan tuntua tukien.

Kun omakotitalon rakentajalta kysytään, minkälaisia toiveita hänellä on tulevan kodin suhteen, liki kaikki vastaavat haluavansa talon joka on tilava ja avara. Tilankäyttöön ja kodin avaruuteen on mahdollista vaikuttaa erittäin paljon hyvällä suunnittelulla – huonosti suunnitellussa talossa on puolestaan helposti hukkaneliöitä.

Jetta-Talon mallistoon kuuluu myös niin sanottuja minitaloja, eli alle sadan neliön taloja, joiden kohdalla etenkin on tärkeää saada kaikki tila käytettyä mahdollisimman järkevästi. Hyvään ja ammattitaitoiseen suunnitteluun on joka tapauksessa syytä panostaa, oli talo minkä kokoinen tahansa.

Jetta-Talon talomalleissa on otettu tilankäyttö aina huomioon, minkä lisäksi suunnittelijamme auttavat tarvittaessa oman kodin suunnittelussa. Olemme lisäksi keränneet tähän neljä tärkeää seikkaa, jotka on hyvä ottaa huomioon kun mietit oman Jetta-kotisi tilankäyttöä.

1. Vältä talossasi turhia käytäviä

Tilavan ja avaran kodin saavuttamiseksi pohjaratkaisu on syytä suunnitella niin, ettei käytäviä ja muita kulkuväyliä muodostu turhaan. Huonosti suunniteltu pohjaratkaisu voi johtaa siihen, että koti on täynnä tarpeettomia oviaukkoja sekä läpikulkutiloja, jotka syövät asumisneliöitä ja tekevät ympäristöstä rauhattoman.

1970-luvulla yleistyi suunnittelemisessa tapa, jossa huoneet sijoitettiin osastomaisesti pitkien käytävien varrelle, mutta harva pitää sellaista enää kodikkaana tai käytännöllisenä. Nykyaikainen, avara, viihtyisä ja rauhoittava koti on suunniteltu niin, ettei yksikään huone ole vain kulkuväylä toisiin huoneisiin, eikä neliöitä tuhlata turhiin käytäviin.

Etenkin ikkunoiden ja ovien sijoittelulla on mahdollista vaikuttaa siihen, että kotona on mahdollisimman paljon viihtyisää oleskelutilaa ja mahdollisimman vähän tarpeetonta kulkutilaa.

2. Ota huomioon kaikkien talossa asujien tarpeet

Näyttävät ratkaisut ovat monesti houkuttelevia, mutta talo on ennen kaikkea heitä varten, jotka siellä asuvat. Kannattaa siis miettiä tarkkaan, haluaako kotiinsa esimerkiksi leijuvan portaikon, vai olisiko sittenkin fiksumpaa sijoittaa vaikka vessa tai komero portaiden alle.

Tilaa säästävillä ratkaisuilla voi vaikuttaa siihen, että asunnon perustoiminnoille on varattu riittävästi neliöitä, ja arki on sen myötä mukavampaa ja sujuvampaa. Jos perheeseen kuuluu viisi henkeä, on kurjaa jos ruokailutilaan mahtuu vain neljän istuttava pöytä tai olohuoneeseen ainoastaan pieni sohva.

Koko seinän kokoiset ikkunalasit tuovat valoa ja tilan tuntua, mutta ne rajoittavat myös huonekalujen sijoittelua. Moneen kotiin kuuluu piano tai paljon hyllytilaa vievä kirjakokoelma, ja niiden sijoittelu on syytä ottaa huomioon pohjaratkaisussa.

3. Sijoita talosi tontille oikein

Yksi paljon toisteltu perussääntö on, että ilmansuunnat tulee ottaa huomioon taloa suunnitellessa. Perinteisesti oleskelutilat on sijoitettu eteläpäätyyn ja sauna taas itä- tai pohjoispuolelle rakennusta.

Siinä ei välttämättä ole mitään vikaa, mutta ilmansuunnat eivät ole ainoa huomioon otettava asia, kun talon pohjaratkaisua ja sijoittamista tontille mietitään.

Talon sijoittelullakin voi vaikuttaa tilankäyttöön, ja hyvin mietitty sijoittelu voi avata vaikkapa mahdollisuuden rakentaa saunan yhteyteen ulkoterassin, jolle saa mahtumaan poreammeen tai muun ulkokylpytilan.

Olohuoneen sijoittelun suhteen taas voi olla syytä ottaa huomioon, ettei naapurin sauna terasseineen ole heti ikkunan takana, vaan olohuoneesta avautuu mieluummin ympäristön mukavin mahdollinen näkymä, oli se sitten missä ilmansuunnassa vaan.

4. Älä takerru omakotirakentamisen trendeihin

Jetta-koti on pitkäaikainen investointi, ja nyt trendikkäät suunnitteluratkaisut saattavat tuntua hupsuilta muutamien vuosien päästä, etenkin jos ne syövät tilaa. Suuret makuuhuoneet ovat nyt muodissa, mutta harva lopulta tarvitsee yli 15 neliön makuuhuonetta. Liian iso kylpyhuone on myös tehokas tapa haaskata neliöitä.

Vaatehuone on sen sijaan monessa tapauksessa toimiva ja ajaton ratkaisu, jolla on mahdollista säästää tilaa. Se on neliöiden kannalta usein tehokkaampi kuin vaatekaappien rakentaminen jokaiseen talon makuuhuoneeseen.

Jos talossa on puolestaan erillinen saunarakennus, sen yhteyteen voi sijoittaa vierashuoneen omalla sisäänkäynnillä. Silloin sekä saunaa pukuhuoneineen että vierashuonetta voi sujuvasti käyttää samaan aikaan.

Hyvä esimerkki tilatehokkaasta talosta on Jetta-Talon malli Koto 114. Tilankäyttöön ei kuitenkaan ole olemassa yhtä oikeaa ratkaisua, vaan siihen vaikuttavat aina omat mieltymykset, tontti, budjetti ja muut muuttujat.

Suunnittelijamme auttavat sinua aina tarvittaessa oman Jetta-kotisi suunnittelemisessa ja ottavat huomioon kaikki tilankäyttöön liittyvät kysymykset.

Jos haluat päästä rakentamaan omaa Jetta-kotiasi mahdollisimman pian, ota yhteyttä alueesi edustajaan ja tutustu laajaan talomallistoomme!

 

Talounelmat todeksi – liity unelmalistalle

Lähde matkalle kohti talounelmiesi toteuttamista. Liity Unelmalistalle ja lähetämme sähköpostiisi inspiraatiota, hyötytietoa sekä ajankohtaisia kampanjoita. Voit poistua listalta milloin haluat.

"*" näyttää pakolliset kentät

Minulla on jo tontti
Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.

Ota yhteyttä tai kysy lisää

  • Kenttä on validointitarkoituksiin ja tulee jättää koskemattomaksi.